Повернутися до звичайного режиму

Правила, поради, нові знання в День Безпечного Інтернету

Саме це і є головним під час Дня Безпеки в Інтернеті. Застерегти, попередити, навчити, допомогти намагаються один одному учасники освітнього процесу. Нестримний розвиток науки й техніки кидає все нові виклики користувачам Всесвітньої мережі. Сьогодні це не лище спами, хробаки...

Аби бути в курсі подій, навчання проходять не тільки учні, а й педагогічні працівники, які взяли участь у вебінарі "#Stop Sexтинг. Сексуальні ризики Інтернету: як провести урок в 7-11 класах" та у Всеукраїнському майстер-класі «Цифрові інструменти та можливості Google для безпечнішого Інтернету». Вітаємо Божкову Любов Олександрівну й Путятіну Світлану Євгенівну з отриманням сертифікатів.

Спільний захід для старшокласників провела заступник директора з виховної роботи Скригун О. А. Учні 9-11 класів побували на уроці з незвичною темою -"Інтимні селфі в Інтернеті - жарт чи небезпечний ризик?". Перш, ніж розглянути такі поняття як "секстінг" та "грумінг", серед старшокласників було проведено анонімне опитування про ризики надсилання своїх інтимних фотографій. Радує, що більшість респондентів довели, що володіють інформацією на належному рівні. Але знати ще не означає робити. Тому матеріали для уроку були підібрані таким чином, щоб підлітки могли усвідомити юридичні, соціальні чи емоційні наслідки поширення інтимних фото. На прикладі героїв відеоролика "Сексуальне насильство онлайн"вони вивчали ризики та обов'язки підтримування романтичних відносин у цифровому світі. Обговорюючи відео, учні обмірковували шляхи уникнення секстінгу та відповідального використання цифрових технологій в романтичних стосунках. В кінці заняття кожна група розібрала певну ситуацію та спробувала дати поради щодо її вирішення.

Наймолодші учасники освітнього процесу також приєдналися до заходів. Зокрема, учні 1 й 3 класів, подорожуючи стежками цікавої країни Інтернет, ознайомилися з позитивним та негативним його впливом на людину; грали в гру “Вітання без слів”, де використовували незвичні форми спілкування; вигадуючи собі нікнейм, утворювали мережу за допомогою гри “Клубок”; вивчали правила безпечної роботи в мережі Інтернет; переглядали відео. Під час невимушеного спілкування другокласники повторили правила Інтернет-безпеки та Інтернет-етики.

Учні 4 класу самі формулювали правила безпечної поведінки в Мережі, а також вчилися критично оцінювати інформацію, отриману з інтернет-джерел. Допомагали в цьому дітям навчальне відео та відеоролики від компанії Київстар. Із золотими правилами Інтернету знайомилися й учні 5 класу під час перегляду мультфільму "Золоті правила безпечного Інтернету".

Етика онлайн спілкування в соціальних мережах - проблема надзвичайно актуальна сьогодні. І це не тільки граматичні помилки, зміст постів часто несе в собі загрозу емоційному, психічному здоров`ю користувачів. І протистояти кібербулінгу сьогодні складно. Учні 6 класу, переглянувши відео про наслідки кібернасильства, зробили досить вагомі висновки. Про навички безпечного спілкування говорили й семикласники під час класної години.

Діти та підлітки є найбільшими користувачами інформаційно-комунікативних технологій. Приємно, що учні можуть вибрати те, що хотілося б, і відчувати себе уповноваженими: користуватися Snapchat або Instagram, Gaming або Netflix, WhatsApp або Facebook Messenger, розміщувати оголошення або фотографії, Меми або смішні відео. Але що відбувається, коли немає вибору? Що таке згода? Чи прохання про згоду в Інтернеті є важливим? Чому? Чи завжди ми повинні просити про згоду, перш ніж розміщувати щось в інтернеті? На ці та інші питання знайшли відповіді вихованці 8 класу. По закінченню спілкування учні переглянули відео.

Учасниками онлайн-опитування “Кібербезпека очима української молоді” стали учні 9 класу. І сподіваємося, що розглянуті ними 33 поради з кібербезпеки зроблять їх життя справді безпечним. А десятикласникам під час інформаційної хвилинки запропоновано пройтися Інтернет-вулицею, аби переконатися, що рух нею двосторонній. А це означає, що кожен має поважати, хто з тобою. І не важливо, чи цей хтось іде тобі назустріч чи обганяє, розминається з тобою чи повертає в інший бік. Ми всі різні, але маємо дотримуватися спільних правил. І, мабуть, це головний висновок, який зробили усі учасники заходів до Міжнародного Дня Безпеки в Інтернеті.

нагадуємо таож, що завжди можете знайти цікаву інформацію про безпеку в Мережі н сайті школи у розділі "Учням" на сторінці "Дітям про безпеку в Інтернеті"




Кiлькiсть переглядiв: 482

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.