Народна пісня живе в серцях богданівських школярів

І в цьому переконав пісенний фестиваль "Пісня єднає!".

До речі, фестиваль уже втретє проходить у стінах школи. Заспівали перший рік сучасну українську пісню – добре, наступного року запросили всіх на ярмарок щедрівок – знову сподобалося і дітям, і дорослим. Цього року ще дзвінкіше зазвучали дитячі голоси. Тема фестивалю - «Українська народна пісня» - дала дитячим колективам широкий політ для творчості й фантазії, тож і звучали пісні серйозні й жартівливі, про нашу історію, побут, обрядовість. Виконання ряду пісень нагадувало справжнє театральне дійство.

Розпочали фестиваль першокласники піснею «Ходить гарбуз по городу». А другокласники запросили до нас весну піснею «Подоляночка». Незважаючи на свій вік, діти почувалися справжніми артистами. Молодці!

«Серйозною» піснею продовжили свято учні одинадцятого класу, заспівавши «Ой чий то кінь стоїть?». Дівчата й хлопці цього класу завжди вражали прекрасними голосами й манерою виконання. Шкода, що цей фестиваль для них останній у стінах нашої школи.

/Files/photogallery/1510/фест3.jpg/Files/photogallery/1510/фест5.jpg /Files/photogallery/1510/фест4.jpg

Радує, що підростає гідна зміна. Голосисті, артистичні шестикласники з запалом виконали «Од Києва до Лубен». І цим не обмежилося виконання жартівливих пісень: дали лиха закаблукам четвертокласники з піснею «Сіяв мужик просо», далі жартівливу естафету підхопили учні третього класу, заспівавши «А мій милий вареничків просить». І як тут не повірити словам ведучих, що пісня додає оптимізму і допомагає долати життєві труднощі.

/Files/photogallery/1510/фест6.jpg/Files/photogallery/1510/тб.jpg/Files/images/клас4.jpg

Відповідно до свого віку обрали пісню дев’ятикласники. Виконана ними «Несе Галя воду» комусь «розповіла», комусь нагадала про щасливе й нерозділене кохання, вірність і розлуку. Аби повернути веселий настрій глядачам, естафету перейняли восьмикласники з піснею «Ой під вишнею, під черешнею». Пісня про родинне життя, в якому всього буває…

Не по-дитячому серйозно поставилися до вибору репертуару учні п’ятого класу. Обрана ними пісня "Їхав козак за Дунай" стала популярною ще у вісімнадцятому столітті, тож їм довелося доводити, що не втратила вона своєї краси й сьогодні. І це їм вдалося. Молодці! Не спасували перед труднощами й учні сьомого класу, узявшись за виконання пісні, добре відомої в Україні, Польщі, Словаччині й Білорусі. Більше того, вона звучить і у відомих кінофільмах. Тож «Гей, Соколи», дякуючи семикласникам, залунала й у нашому залі.

/Files/photogallery/1510/фд.jpg/Files/photogallery/1510/фест8.jpg /Files/photogallery/1510/фест9.jpg

На бадьорій ноті завершували «офіційну» частину десятикласники. І пісню ж обрали таку, аби залишився присмак гіркоти від того, що скільки ще не доспівано, не розказано про ці перлини усної народної творчості. Із запалом, великим бажанням бути кращими заспівали хлопці й дівчата «Розпрягайте, хлопці, коней».

Ось так, нанизуючи то сумну, то веселу пісню, створили ми ще один разок намиста з перлин українського фольклору. Завершилися виступи класних колективів, але ж пісню ніхто не хотів відпускати, тим паче, що слово ще не брала незмінний член журі нашого конкурсу Коркіна Лідія Іванівна. З теплим, щирим словом звернулася вона до присутніх у залі, розказала про діяльність відомого в свій час фольклорного колективу «Берегиня», в репертуарі якого було близько ста українських народних пісень.

/Files/photogallery/1510/фест11.jpg/Files/photogallery/1510/фест13.jpg /Files/photogallery/1510/фщ.jpg

Членами журі нашого фестивалю були Коркіна Л. І., Ценов О. О., Шевченко В. О., Лесик В. М., Ковальський Є. О., Івашина Г. М. Нелегко довелося їм з визначенням найкращих із кращих. Довго радилися, вирішували. А в цей час лунала пісня: і «Ти ж мене підманула», і «Перлина-Україна». Співали б ще й ще… Та час послухати журі.

Директор школи Івашина Г. М. подякувала всім, хто взяв участь і хто допомагав у організації свята, відзначила творчість, оригінальність колективів. І головне, на що очікували присутні в залі, оголосила результати конкурсу. За рішенням журі, найкращими, найбільш артистичними й співочими були учні 4 класу. Вразили журі своїм виконанням учні 1 й 3 класів, тож вони зайняли ІІ місце. Третіми стали учні 10 класу. А також кожен клас став переможцем у певній номінації за артистичне виконання, волю до перемоги, акторські здібності тощо.

/Files/photogallery/1510/фест16.jpg/Files/photogallery/1510/фх.jpg/Files/photogallery/1510/фест17.jpg

Власне, справа не в місцях (хоча кожен, звичайно ж, прагнув перемоги), а в тому, що всі отримали позитивні емоції, святковий настрій. Дякуємо батькам і гостям, які завітали до нас на свято. Сподіваємося, що ви не пошкодували про час, проведений разом із нашими дітьми.

… А організатори вже продумують тему наступного фестивалю. Ідей багато, але про це поговоримо наступного року.

Кiлькiсть переглядiв: 300

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.