Навчальний 2014-2015 рік у історію школи увійде перш за все як рік під гаслом «Україна – єдина країна!», «З Україною в серці!», «Україна понад усе!». За всю історію свого існування школа ще не бачила такого спалаху синьо-жовтих кольорів, розмаїття вишиванок, стрічок, віночків та інших патріотичних гаджетів. Події країни не могли не вплинути на настрої і почуття учасників навчально-виховного процесу. Підтвердженням цього стало свято Першого дзвоника і загальношкільний урок патріотизму «Україна – єдина країна». Цей захід вийшов за рамки загальношкільного, оскільки його учасниками були батьки й місцева громада. Пізніше вчителі й учні приєдналися до районного Маршу Миру, що проходив у селищі Чернігівка. З прапорами, плакатами, синьо-жовтими кульками дорослі й діти закликали державу-агресора до припинення бойових дій. Не менш масовою була участь нашої школи у параді вишиванок.

2014-2015 навчальний рік у школі, як і в країні, позначився появою нових учасників бойових дій. І відтепер на зустріч з дітьми запрошуємо не тільки сивочолих ветеранів, а й молодих хлопців, чоловіків, які пройшли горнило АТО. Завітали наші випускники Мусієнко Євген, Антонюк Володимир. А ще цього року у школі з’явилися нові прапори – полота, підписані бійцями АТО. У написах вдячність за турботу, впевненість у перемозі і любов до України. Ці прапори зберігаються на почесному місці, у них не тільки історія школи, а й історія країни.

У світлі важливих і трагічних для України подій по-особливому відзначали у школі День Соборності України: читали, співали, обговорювали, символічно єднали Україну іконами й рушниками.

Не забуваємо й про тих, хто віддав життя за мир у роки Другої світової війни. Приєднавшись до акції «Ніколи знову!», виготовляли маки – символ Перемоги, вітали ветеранів війни, дітей війни, учасників бойових дій; зустрічалися з нащадками захисників, переглядали фільми про війну, були учасниками усного журналу.

Любов’ю до України, до людей, прагненням до миру й спокою жила увесь рік школа. Не залишалися байдужими до чужого горя й труднощів ні вчителі, ні учні, ні їх батьки. На новий рівень піднялася в школі волонтерська діяльність. Продовжуючи піклуватися про людей похилого віку, які живуть у селах Богданівської сільської ради, не залишалися байдужими до проблем родин переселенців з Донеччини й Луганщини. Та найбільше діти й дорослі опікувалися воїнами АТО: виготовлені власноруч патріотичні стрічки, браслети, подушечки, янголята – від дітей; консервація, продукти харчування, теплий одяг тощо – від батьків і небайдужих членів громади; вареники, борщові напівфабрикати, пироги – від трудового колективу школи. А ще плели маскувальні сітки, вирощували молоду цибулю до Великодня, писали листи, виготовляли писанки. Віримо, що дітям цей рік запам’ятається не лише страхом війни, а й роком великого єднання українців.

Почувши про страшну трагедію під Волновахою, весь шкільний колектив приєднався до флешмобу «Я - Волноваха». «Я - за мир», «Україна єдина!», «Слава Україні!» - такими написами біля серця діти й дорослі висловлювали співчуття й обурення. На момент лінійки пам’яті за жертвами волноваської трагедії на імпровізованому стенді не вистачало місця для цих символічних маленьких папірців.

Тож не могли залишити поза увагою інформацію, що з’явилася у засобах масової інформації про Виноградненську школу, що знаходиться у прифронтовій зоні. І дітям, і вчителям доводилося тяжко, діти е мали необхідного, не говорячи про дитячі радощі. Тож вирішено допомогти ровесникам і колегам. Кожен клас зібрав посилку своїм одноліткам (соки, печиво, цукерки, цукор) – і вже на Великдень виноград ненці смакували солодощами. Педагогічний колектив передали слова вітання й щирої вдячності. Небувалий розмах волонтерського руху в Україні сприяв і перемогам наших бійців, і взагалі існуванню армії. Повезло, що й у нашому селі є небайдужі люди, які ціною власного часу, коштів, здоров’я вирушають на передову. Досить часто передаємо посилки місцевими волонтерами Трояном Віктором Антоновичем й Івашиною Михайлом Михайловичем.

У 2014-2015 навчальному році усі учасники навчально-виховного процесу здійснили віртуальну подорож регіонами України у рамках загальношкільного проекту «Кожен край має свій звичай». Рідне Запоріжжя, синьоока Волинь, зелена Буковина, неперевершена Львівщина, таємниче Закарпаття, славна Полтавщина, славнозвісна Черкащина, колоритна Одеса, солодка Вінниччина, сонячні кларнети Чернігівщини… Про них учні розказували, співали, показували відеоролики й презентації. Та найбільше запам’яталася практична складова проекту: цікаві, змістовні заходи не залишили нікого байдужими. Це й музичні фестивалі «Червона рута» і «Дзвінкі перлини Верховини», фестиваль «Багата кутя». Сподобалися театральна вистава за М. Гоголем «Ніч перед Різдвом» та Маланкування, благодійний ярмарок «Солодка Вінниччина» та День сміху у Південній Пальмірі - Одесі, відвідування львівської кав’ярні та мандрівка славнозвісними місцями Запоріжжя. Вперше у школі пройшов майстер-клас з писанкарства.

Шкільне життя е обмежувалося заходами проекту. Напевне, кожен запам’ятає цікаву й нову для школи форму роботи – квест. Учасниками цього заходу були учні середніх, старших класів і вчителі. Один із них – живий квест «До аптеки для душі». А також з радістю усі учасники навчально-виховного процесу приєдналися до флешмобу «Школа читає Шевченка». Закоханим у красу сподобався бал хризантем. А шанувальники книги отримали у цьому навчальному році справжню насолоду: Богданівська школа стала одним із закладів, до якого Фундація Дарини Жолдак направила 100 книжок сучасних українських письменників. У квітні традиційно відзначили Міжнародний День книги.

Серед традиційних занять богданівських школярів – туризм. Під час чергового зльоту юних туристів наші отримали ряд перемог і нагород. По-сучасному підходять організатори до проведення превентивних заходів з безпеки життєдіяльності, залучаючи школярів до моделювання різноманітних ситуацій у довкіллі. А також серед пріоритетних є заходи з безпеки в Інтернеті. У школі вже склалася позитивна й ефективна система роботи.

Традиційно радує створеною красою та успіхами художня студія «Богданівські самоцвіти». Усі учасники районної виставки «Знай і люби свій край» стали переможцями. Ряд учнів відзначені обласним журі. По праву пишаються своїми результатами учасники інтелектуальних змагань і конкурсів: ІІ місце навчальний заклад посів за підсумками ІІ (районного) етапу учнівських олімпіад з навчальних предметів; усі учасники стали переможцями І (районного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук.

Кiлькiсть переглядiв: 263

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.